Om Värmesystemet


Varför blir det så ojämn temperatur på höst och vår?

Under hösten och våren är det alltid besvärligt att reglera inomhustemperaturen, eftersom utomhustemperaturen varierar så kraftigt - upp till 10 grader på ett och samma dygn.

Det kan vara frost, minusgrader och stark vind på morgonen och upp till 10 grader med stark strålande sol som ligger på och värmer genom fönster och väggar under dagen.

För att helt kompensera för växlingarna i temperaturen skulle man behöva skicka ut en ”övervärme” till i värmesystemet. Problemet är att för varje grad ”övertemperatur” ökar kostnaden för uppvärmningen med 5 %, så detta vill man helst undvika.

Det är låga temperaturer som går ut till elementen när utetemperaturen ligger runt nollan, och blir det varmare under dagen så minskar man värmen ännu mer. Det är dock ingen ”fördröjning” i systemet, värmeregleringen sker direkt efter utetemperaturen. Dock kan det bli en fördröjning i själva fastigheten, särskild om delar av fastigheten blivit nedkylda genom öppna fönster och dörrar t.ex, dessutom tar det tid för vattnet att gå runt hela systemet och ge en förändrad temperatur på elementen.


Varför blir det inte varmt på elementen?

För att nå en inomhustemperatur på 20 – 22 grader vid 0 grader Celsius utetemperatur skickas 35-gradigt vatten ut till elementen. 35 grader är ju inte särskilt varmt, svalare än kroppstemperatur, men det är tillräckligt för att värma upp huset. En del av uppvärmningen sker också från ventilationen. Via värmeåtervinning från lägenheternas frånluft värms tilluften i ventilationen upp till 20 grader innan den kommer in i lägenheterna. Så när du känner med handen på elementet och det är ”ljummet”, så är det alldeles rätt! Var inte rädd för ”drag” från ventilationen, det är delvis den som värmer upp din lägenhet!

Vad kan jag göra om jag tycker att det är för kallt?

För att veta om det är något fel uppvärmningen av din lägenhet behöver du mäta temperaturen under 4 – 5 dygn. Du loggar temperaturen genom att lägga en termometer på t.ex. köksbordet, en bit från fönstret och läsa av den några gånger per dygn. Är lägenhetstemperaturen under 20 grader varaktigt kan du ringa ServiceCenter och göra en felanmälan. Viktigt när du temperaturmäter är tänka ”mittemellan” och inte fågel eller fisk när du väljer placering av termometern. Lägg inte termometern i ett fönster (kallras från fönsterytan), eller på golvet.

När vår drifttekniker kontrollmäter temperaturen mäter han om den s.k. operativa temperaturen ligger under 20 grader. Operativ temperatur är medelvärdet av lufttemperaturen och medelstrålningstemperaturen från omgivande ytor.  Det medelvärdet ska ligga mellan 20 – 22 grader för att det ska vara rätt. Är lägenheten kallare än så gör man en utredning för att ta reda på vad det beror på och vilka åtgärder man kan göra.

Du når ServiceCenter på 90220.se/1193
eller på telefonnummer 90 220.

Läs mer:

Läs hela texten om Brf Vädurens värmesystem här.

Eller ladda ned den i pdf här.