Energibesparing


I Brf Väduren har vi elfördelning och var och en betalar för sin egen förbrukning av el. Så att spara energi är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Sedan finns det delar av energin som betalas ur vår gemensamma kassa, såsom varmvatten och uppvärmning. Här finns också pengar att spara. Om vi alla hjälps åt att hålla nere förbrukningen och hushåller med energin så håller vi nere föreningens kostnader.

Värna om värmen

När vinterkylan börjar komma smygande är det viktigt att vi tänker på att hjälpas åt att hålla värmen i lägenheterna. Här är några tips på hur du kan hålla kvar värmen bättre i din lägenhet:
1. Inga möbler för elementen
Om du ställer stora möbler, eller har långa gardiner, framför dina element så kan inte värmen komma ut i rummet. Det behövs minst 40 cm fri yta framför ett element för att det ska fungera rätt.


2. Vädra med tvärdrag
Om du vill byta luft i lägenheten är det bättre att vädra med tvärdrag i några minuter än att låta fönstren stå på glänt hela dagen.


3. Kontrollera om tätningslisterna runt fönster och balkongdörrar är trasiga eller saknas
Annars läcker värmen ut. Kolla dina tätningslister och byt ut tätningslister om du känner drag. Finns att köpa på t.ex. Clas Ohlsson.


4. Stäng inte vädringsluckor och ventiler
Ett flerbostadshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger. En del av uppvärmningen sker genom tilluften som är uppvärmd till 20 grader innan den kommer in i lägenheten.


5. Dra ner rullgardiner eller persienner på natten
Det är ett bra och enkelt sätt att hindra värmen från att sippra ut när det är kallt ute.


Här kan du läsa mer information om värmesystemet i Brf Väduren